Koronapandemian takia olemme joutuneet pitämään toisiimme fyysistä etäisyyttä, minkä seurauksena ihmisten välinen yhteydenpito on siirtynyt aiempaa enemmän verkkoon.
Tämä näkyy myös suomalaisten sosiaalisen median käytön tilastoissa: Vuonna 2020 suomalaisista 16–89-vuotiaista 69 prosenttia seurasi jotakin yhteisöpalvelua (viimeisen kolmen kuukauden aikana). Osuus kasvoi edellisestä vuodesta kahdeksan prosenttiyksikköä, mikä on poikkeuksellisen suuri muutos. Myös aktiivisten sosiaalisen median käyttäjien osuus kasvoi merkittävästi. Yhteisöpalvelujen suosion kasvua pandemia-aikana ei kuitenkaan selitä ainoastaan ihmisten välinen yhteydenpito, vaan tilastoihin vaikuttavat myös esimerkiksi viihteen kulutuksen ja tiedon haun kasvu. 1
Niin kuin tilastot osoittavat, sosiaalisen median käyttömme on kasvanut hurjasti pandemian aikana. Siksi meidän täytyykin huolehtia, ettei sosiaalinen media hallitse liikaa arkeamme, vaan pidämme ohjat omissa käsissämme. Kannattaakin painaa mieleen nämä 5 tapaa hallita sosiaalisen median käyttöä pandemian aikana:
1. Lopeta multitaskaus
Pandemian takia monet meistä ovat olleet jo vuoden ajan etätöissä tai -koulussa, minkä seurauksena ruutuaikamme on noussut pilviin. Vietämme päivät ensin tietokoneen ääressä etäluennon tai -palaverin merkeissä ja myöhemmin rentoudumme katsomalla suosikkisarjaamme. Ja silti päiväämme mahtuu vielä muutama tunti sosiaalista mediaa! Tämä on mahdollista ”tehokkaalla” multitaskaamisella. Selaamme sosiaalista mediaa samaan aikaan, kun yritämme keskittyä luentoon tai rentoutua Netflixin parissa. Lopputuloksena aivosi kuormittuvat ja keskittymiskykysi heikkenee.
Lopeta siis multitaskaus ja keskity yhteen asiaan kerrallaan.
2. Kiinnitä huomiota kuluttamaasi sisältöön
Erityisesti pandemian aikana on tärkeää huomioida sosiaalisen median vaikutus hyvinvointiimme. Tuoko sosiaalinen media sinulle iloa päiviin vai aiheuttaako some enemmänkin ahdistusta?
Monella meistä on varmasti seurattavien listalla ihmisiä, jotka aiheuttavat meille paineita liittyen esimerkiksi ulkonäköön, rahaan tai liikuntaan. Jos sinusta siis tuntuu, että jonkun henkilön julkaisut aiheuttavat sinussa aina negatiivisia tunteita, kannattaa harkita hänen seuraamisensa lopettamista.
Lisäksi ahdistusta voi aiheuttaa jatkuva negatiivinen uutisvyöry. Olemme yli vuoden ajan lukeneet päivästä toiseen uutisia liittyen koronapandemiaan. Pelko myy juttuja ja mehevimmät uhkakuvat otsikoissa houkuttelevat lukijoita klikkaamaan uutisen auki. Tällaisten uutisten lukeminen ei voi olla vaikuttamatta mielialaamme.
Jatkuvan uutisten selaamisen sijaan, suosittelen rajoittamaan koronauutisten lukemista tiettyihin ajankohtiin viikossa. Voit myös päättää, että luet koronatilanteeseen liittyen ainoastaan viranomaisten ja asiantuntijoiden laatimia tiedotteita.
3. Seuraa ja rajoita ruutuaikaasi
Onko sinunkin sosiaalisen median käyttösi lisääntynyt pandemian aikana?
Näet helposti ruutuaikasi puhelimen asetuksista. Riippuen puhelimesi mallista ruutuaikasi löytyy esimerkiksi kohdista ”ruutuaika” tai ”digitaalinen hyvinvointi ja lapsilukko”. Näet yksityiskohtaisen raportin siitä, kuinka kauan olet käyttänyt mitäkin sovellusta ja kuinka monta kertaa olet ne avannut. Samaisesta kohdasta voit asettaa itsellesi ruutuaikatavoitteen tai määrittää sovelluskohtaisia käyttöaikarajoituksia.
Kannustankin sinua rohkeasti rajoittamaan somen käyttöäsi puhelimen asetusten avulla tai jollakin ajanhallinta-sovelluksella (esim. Flipd, Forest tai Space) . Älä kuitenkaan pyri vähentämään puhelimen käyttöäsi heti liikaa, ettet retkahda rikkomaan asettamiasi rajoja.
4. Suunnittele mielekästä tekemistä
Pandemian aikana kalenterimme on tyhjentynyt kaikista menoista, joten meillä ei ole enää kiire juosta paikasta toiseen.
Mutta mitä tekisimme kaikella tällä vapautuneella ajalla?
– Tilastojen mukaan tuijotamme näyttöjä.
Ryhdymme selaamaan sosiaalista mediaa herkinten silloin, kun meillä on tylsää. Siksi olisikin hyvä suunnitella vaihtoehtoista tekemistä somettamisen tilalle.
Jos kalenterisi näyttää viikonlopun osalta tyhjältä, keksi itsellesi jo etukäteen mielekästä tekemistä. Merkkaa suunnitelmasi ylös kalenteriin. Kun kalenterissa on merkintä ”retki lähimetsään”, on hyvät mahdollisuudet, että oikeasti lähdet ulos ovesta. Jos taas mietit vasta herättyäsi, mitä tänään tekisin, havahdut selaavasi sosiaalista mediaa lounasaikaan asti.
Toinen hyvä vaihtoehto on opetella rentoutumaan ja pitämään hetkiä, jolloin pistät puhelimesi sivuun ja et tee mitään.
5. Älä syyllistä itseäsi
On täysin ymmärrettävää ja luonnollista, että ruutuaikamme on kasvanut pandemian aikana. Onkin ihan ok pitää monen tunnin sarjamaratoneja ja roikkua sosiaalisessa mediassa, jos se tällä hetkellä tuo arkeesi mielekästä sisältöä ja auttaa sinua jaksamaan läpi pandemian.
Jos jatkuva somettaminen kuitenkin kuormittaa sinua liikaa, on parempi vähentää omaa sosiaalisen median käyttöä. Sitä varten olen luonut sinulle maksuttoman seitsemän päivän haasteen, jonka avulla opit hallitsemaan sosiaalisen median käyttöäsi askel askeleelta.
Jos siis haluat lopettaa ajan tuhlaamisen sosiaalisessa mediassa, liity mukaan haasteeseen täältä!
[1] Kohvakka, Rauli & Saarenmaa, Kaisa: Median merkitys on kasvanut pandemian aikana – monet ikäihmiset ovat ottaneet melkoisen digiloikan. Stat.fi. 15.01.2021. http://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2021/median-merkitys-on-kasvanut-pandemian-aikana-monet-ikaihmiset-ovat-ottaneet-melkoisen-digiloikan/