Puuttuuko sinultakin sometaju?

sometaju

Milleniaalien eli vuosina 1980-1995 syntyneiden nuoruuteen vaikutti vahvasti internetin yleistyminen, kun taas milleniaaleja seuraava Z-sukupolvi syntyi kännykkä kädessään. He eivät tunne maailmaa ennen sosiaalista mediaa.

Sosiaalinen media ei kuitenkaan ole vain osa nuorten elämää, vaan esimerkiksi 16–44-vuotiaista suomalaisista yli 70 prosenttia käyttää päivittäin jotain yhteisöpalvelua. [1] Esimerkiksi Instagramilla on 2,4 miljoonaa suomalaista kuukausittaista käyttäjää, ja Facebookin kohdalla vastaava käyttäjämäärä on jopa 2,8 miljoonaa. [2]

Ymmärrä sosiaalista mediaa

Varsinkaan nuorille sosiaalinen media ei ole mikään erillinen paikka, vaan kiinteä osa arkea. Me elämme elämäämme sosiaalisen median kautta, mutta silti meiltä usein puuttuu sometaju.

Mikä ihmeen sometaju? Blogini nimellä viittaan käyttäjän syvällisempään ymmärrykseen sosiaalisesta mediasta. Enkä nyt tarkoita somevaikuttajan taitoa tuottaa mielenkiintoista sisältöä tai kerätä tuhansia seuraajia, vaan puhun tavallisista somen käyttäjistä. Sinusta ja minusta. Meidän pitäisi välillä pysähtyä miettimään esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

Miten yhteisöpalvelut ja muut käyttäjät vaikuttavat minuun? Olenko aito somessa? Miksi toimin somessa niin kuin toimin? Millaista sisältöä yhteisöpalveluiden algoritmit näyttävät minulle, entä mitä jää näkemättä?  

En saarnaa sinulle sosiaalisen median vaaroista ja haitoista. Päinvastoin. Sosiaalinen media on hienoa asia, kunhan käyttäjä on tietoinen oman toimintansa syistä ja vaikutuksista. Älä anna siis sosiaalisen median hallita sinua, vaan ota ohjat omiin käsiisi! Minä autan sinua siinä.

Pinja Akkanen

Pysy ajantasalla ja seuraa Sometajua myös Instagramissa: @sometaju


[1] Suomen virallinen tilasto (SVT): Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö [verkkojulkaisu].
ISSN=2341-8699. 2019, Liitetaulukko 21. Yhteisöpalvelujen seuraamise yleisyys ja uses 2019, %-osuus väestöstä . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 24.10.2020].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/sutivi/2019/sutivi_2019_2019-11-07_tau_021_fi.html

[2] Valtari, Minna. 2019. Sosiaalinen media Suomessa 2020. lmsomeco.fi. https://lmsomeco.fi/blogi/sosiaalinen-media-suomessa-2020/

Kommentoi

Sometaju